Kőszegpaty.hu

Kőszegpaty község Önkormányzatának hivatalos honlapja

forrás: Vas Népe

 

golyaKőszegpaty – Megérkezett a faluba az első gólya. A helyfoglalás a kőszegpatyiaknak is izgalmas volt, mert a fészeknek helyet adó, Festetics-kastély tetőhéjazatát – végre és nagyon okosan – a télen lecserélték.

A gólyafészeknek helyet adó tetők esetén a felújítást csak akkor lehet elvégezni, amikor a gólya nincs itthon, hiszen csak ilyenkor nem zavarják a munkák a költést. A felújítás a kéményt is érintette, azon meg ott van a fészek. Ez egy boltozatos lezárású kémény, amelyet a gólyafészek a maga 200-300 kilogrammos súlyával erősen megterhelt. Veszélyben volt a műemlék épület egy része, amelyet pont egy védett élőhely veszélyeztetett. Az Örökségvédelemi Hivatal kérte a kéményen lévő fészek ideiglenes eltávolítását, amíg a munkák tartanak. Ezt azonban a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (röviden: zöldhatóság) engedélyezheti csak, mivel Magyarországon a gólyák élőhelye és fészkelőhelye kiemelten védett természeti értékek.

Kezdett „magyarosan” alakulni a dolog. Várható volt a hatóságok közti végtelen idejű levelezés, engedélyezés, miközben telik az idő, és a gólya előbb-utóbb itt van. Az Örökségvédelmi Hivatal és a tulajdonos értelemszerűen az épületszerkezet védelmét szerette volna megoldani, míg a zöldhatóság, a madarász társadalom és falu lakosai szerették volna a gólyafészket a helyén hagyni.

2015. január 20-án közös helyszíni szemlét tartott a zöldhatóság, ahova minden érintettet meghívott. Kőszegpatyon egyszerre ennyi hatóság, szervezet képviselője, felelős vezető, félvezető, érintett és érintetlen még nem volt.

A közös álláspont az volt, hogy jó az a fészek, ott ahol van, de aztán megjött az Örökségvédelmi Hivatal képviselője, és elmondta, hogy mi is a probléma ezzel a kéménnyel. Végül egy fészektartó szerkezet felszerelése mellett döntöttek a résztvevők. Ekkor olyan történt, ami ritka. Összefogtunk a cél érdekében. A tulajdonos mindenhez hozzájárult. A kémény felmérésében és a kész fészektartó felszerelésben a kivitelező ajánlotta fel a segítségét. A tervek elkészítését Kőszegpaty oldotta meg, a fészektartó elkészítését, valamint ennek költségét az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága vállalta. A hatóságok képviselői gyors, rugalmas ügyintézést ígértek, a falu közössége pedig izgult a sikerért.

Úgy számoltunk, hogy egy hónapunk van, a múlt évben ugyanis február 20-án érkezett hozzánk a gólya.

(Szerkesztői kiegészítés: Reméljük a végső munkálatokkal a héten végez a kivitelező és a munkák befejezése nem zavarja el a gólyánkat.)

 

Cs. Tóth Péter

Civil Tudósítónktól

Egyesület

1sz

Impresszum

Moderátor: Milos László István

Rendezvényfotók: a falu lakosai

Nevezetességek képei és légifotók:
Tamás Csaba

Adatvédelem

Minden jog fenntartva.
Az oldalon található képek és szöveges tartalom másolása, továbbközlése csak az oldal tulajdonosának engedélyével lehetséges.
Adatvédelmi nyilatkozat.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Bővebb információ az adatkezelési szabályzatban.