2015. február 21.
A napok óta tartó előkészületek - sütemények sütése, levestészta gyúrása, sátor, edények, eszközök helyszínre szállítása) után hajnali fél 6-kor indultunk a falubusszal, hogy többszöri fordulóval a fél 7-es kezdésre mindenki a kijelölt helyen legyen.


Aztán kezdődött!!!! A versenyben résztvevő 14 csapat sorszámot húzott, nekünk sikerült kihúzni az egyik meseszámot a 7-est.
A sorszám alapján kapott sertés életének szakavatott böllérünk (Kovács Laci) szakszerű bökéssel vetett véget. A felfogott vér mennyisége alapján maximális pontot adtunk magunknak. 
Aztán következetek a pörzsölés, mosás, szétszedés mozzanatai a jelen lévők kíváncsi tekintetei között.

Ezzel egy időben Albert Laci bácsi szíves vendéglátása mellett, a katlanok befűtése, a lilahagymás zsíros kenyerek készítése, a sátor, az asztalok díszítése, a sütemények tálalása, a hagymák, zöldségek tisztítása, a zsemlye vágása, a tea és forralt bor főzése adott munkát a csapatunk másik részének.
Közben a félbe vágott sertéssekkel megérkeztek társaink és a 20 fős csapatunk egyesített erővel folytatta a feldolgozást. Szorgosan forogtak a kések, a darálók, közben lecsúszott egy-két melegítő pálinka is.
Megindult a vendégek áradata, akik nézték munkánkat és kóstolgatták a már előre elkészített finomságainkat.
A hangulatunk egyre oldottabb lett, vidáman ment a munka. Igazi csapatépítő tréningen vettünk részt. 
Először a böllérmáj készült el, amit tört krumplival és céklasalátával tálaltunk. Pillanatok alatt elfogyott - sajnos egy disznónak egy mája van -. Minimum 5 májra lett volna szükségünk, hogy mindenkinek tudjunk adni belőle egy kicsit. Így a legkedvesebb mosolyunkat elővéve kértünk elnézést azoktól, akiknek nem tudtunk adni belőle, és biztattuk látogatóinkat, hogy fogyasszák finom süteményeinket, és ízletes zsíros kenyereinket.
Aztán főztük a húslevest, sültek a pecsenyék, sütőben, kemencében folyamatosan. Készültek a véres, májas hurkát, sült kolbászaink. Nem győztünk olyan mennyiségben sütni, amire ácsingóztak volna a kóstolni várók. Mindig türelemre kellett kérnünk őket.
Az ide káposzta „titkos recept” alapján igen különlegesre sikerült! Sok előkészületet, türelmes munkát igényelt (gombócokkal, káposztalevélbe göngyölt töltelékkel dúsítva készült). Mindenki megnyalta mind a 10 ujját fogyasztása közben (igaz a kínáló tálak nem a gombócos káposztára lettek méretezve).
Közben érkeztek kedves ismerőseink, visszatérő vendégeink, és akiket eddig nem ismertünk, mostantól „barátaink” lettek. Örömmel hallgattuk a dicsérő szavakat.
Mondás szerint az étel legnagyobb dicsérete, amikor elfogy. A látottak alapján Kőszegpaty csapat ízletes ételeket készítetett, a kínálat mind elfogyott.
Az ételek zsűri elé kerültek – szegények komoly küzdelemmel kóstolgattak -. a jobbnál, jobb szavak hangzottak el kóstolgatás közben. /Amíg a tálaink visszaérkezésére vártam a közelben figyeltem a zsűri nehéz feladatát./
Csapatunk hozta az előző évi eredményét, a sok negyedik helyezett egyike lett. 
A tombola sorsolásában csapatunk legfiatalabb tagja Kovács Hanna segédkezett a számok húzásában.
Aztán jött Márió a harmonikájával és lábunkból kiment a fáradság! A talajt egyenesre tapostuk, miközben roptuk a táncot az „ünnepi” gumi és sártaposó csizmánkban. 
Az időjárás is kegyeibe fogadott minket, mert ragyogó napsütésben dolgozhattunk napközben.
Úgy érzem mindenki legjobb tudása szerint, maximálisan helyt állt. Bízom benne, hogy jövőre is lesz lehetőségünk és kedvünk részt venni a Térségi Böllérversenyben.

 

Képek megtekintése 1.

 

Képek megtekintése 2.

 

Videók megtekintése.