Kőszegpaty.hu

Kőszegpaty község Önkormányzatának hivatalos honlapja

December 2-án 13 órakor ünnepélyes keretek között került sor a felújított ravatalozó és az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák hősi emlékművének átadására a kőszegpatyi temetőben.

Köszöntöttem Dévényi György hadnagy urat a magyar honvédség képviseőjét, Ágh Péter országgyűlési képviselő urat, Májerhoffer Attila polgármester urat, dr. Vaskó János jegyző urat, a képviselő-testület tagjait, a környező települések polgármestereit. Köszöntötten Vas Csaba András plébános urat, az első és második világháborúban elesettek hozzátartozóit, és mindenkit aki ünnepségünket jelenlétével megtisztelte.

 

A Himnusz meghallgatása és együtt éneklése után Ágh Péter országgyűlési képviselő úr ünnepi beszédet mondott. Kiemelte, hogy jól tette az önkormányzat amikor a ravatalozó felújítása mellett döntött. Ezzel az elhunytaktól még méltóbb helyen tudunk elbúcsúzni és a későbbiekben ez lesz a hozzátartozók találkozási helye is.

Májerhoffer Attila polgármester úr köszöntőjében elmondta, hogy az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztésének támogatása jogcímen 2.950.000 Ft támogatásban részesült a Belügyminisztériumtól Kőszegpaty. Ezen összeghez szükség volt az önkormányzat önerejére és rengeteg társadalmi munkára is. Megköszönte a tervezők, kivitelezők és a társadalmi munkákban résztvevők munkáját. Külön kiemelte Farkas Józsefet, aki a nem kevés festést végezte, Szűcs Ferencet aki minden alkalommal talált magának feladatot.

Polgármester Úr átadta a szót Cs. Tóth Péternek aki részletesen beszámolt tervezése során megfogalmazott gondolataikról és beszélt a hullámvonal formáról ami szemlélteti az élethez tartozó halál pillanatát. a búcsúzást a földi léttől, és maradás a földi létben, az emlékekben, szeretetben és a közösségben. A hét csík a teremtés hét napjának jelképe. A három kis jelkép - Atya, Fiú, Szentlélek – a hármas egységet hozza elénk. Az ülőke az utódok találkozásának helye. A ravatalozón kialakításra került hely a lélekharangnak, amit reményeink szerint a jövőben a helyére kerülhet.

A beszédek után községünk lakói nevében megköszöntem Polgármester úrnak a tevékeny szellemi és fizikai közreműködését, amelynek eredményeként avathattuk a Ravatalozót és a Hősi emlékművet.

Vas Csaba András plébános úr felszentelte a ravatalozó épületét.

Az ünnepség a hősi emlékműnél folytatódott, ahol országgyűlési képviselőnk megemlékező szavaiból kiemelem a nagy igazságot hogy „az egyszerű emberekben és a hősökben az a közös, hogy szívük Magyarországért dobogott.” Polgármesterünk név szerint emlékezett Kőszegpaty 23 fő hősi halottjáról akik az első és második világháborúban veszítették életüket.

A beszédek után Dévényi György honvéd hadnagy úr, Ágh Péter országgyűlési képviselő úr, Májerhoffel Attila polgármester úr helyezte el a megemlékezés koszorúját. Őket követve a képviselő-testület tagjai Farkas József, Kovács László, Milos László István és Rigó József a megemlékezés virágait vitték az első világháborús hadisírhoz, amelynek felújításához a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által I. világháborús hadisírok felújítására kiírt pályázatán az önkormányzat nyert támogatást.

A Szózat elhangzása után Csaba atya megáldotta az emlékművet.

 

A megható ünnepség a „Magyar Takarodó” hangjaival ért véget.

Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a tervek, amelyek először kissé nagyra törőnek tűntek, valóra váltak. 206 fős községünk szorgalmas, közösségi munkával a pályázati lehetőségeket kihasználva, önerővel kiegészítve ismét egy maradandó értéket teremtett a jelen, a jövő, az utódok számára.

 

Milos Lászlóné

Impresszum

Moderátor: Milos László István

Rendezvényfotók: a falu lakosai

Nevezetességek képei és légifotók:
Tamás Csaba

Adatvédelem

Minden jog fenntartva.
Az oldalon található képek és szöveges tartalom másolása, továbbközlése csak az oldal tulajdonosának engedélyével lehetséges.
Adatvédelmi nyilatkozat.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Bővebb információ az adatkezelési szabályzatban.