Kőszegpaty.hu

Kőszegpaty község Önkormányzatának hivatalos honlapja

Kőszegpaty Jövőjéért Egyesület szervezésében, karöltve az önkormányzattal 2016. október 8-án kiránduláson voltunk Mura vidék gyönyörű tájain ( Lendva, Dobronak, Bakonaki-tó) és Zürich (Szentgyörgyvölgyi -patak mellett fekvő Őrségi településen Magyarszombatfán.

A hóharmatos reggel sem vette el kedvünket az indulástól és fél 8 tájékán 45 fős csapat lelkesen és várakozással telve ült fel a buszra.  

Első megálló helyünk Szlovéniában Lendva városa volt, ahol Blanka a kedves idegen vezető fogadott bennünket. Ismerte a pálinka fertőtlenítő hatását és szívesen fertőtlenített velünk egy koccintás erejéig. Megmutatta nekünk Makovecz Imre tervezte színház épületet kívül-belül, közben magyarul és németül mesélt nekünk Lendva városáról az ott élő emberekről, szokásokról, a város történetéről. Aztán rövid sétát tettünk a város főterén és megnéztük a Szent Katalin templomot, amelyet az Esterházy család építtette 1749 és 1751 között.

Második megálló helyünk Dobronak község volt, ahol Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása van. Évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A „Trópusi kert és orchidea farm” üvegházában sétáltunk végig, egyik ámulatból a másikba estünk, miközben a szűk folyosón végighaladtunk Az idegen vezetőtől rengeteg információt kaptunk. Ki emlékszik? Melyik az egyetlen ehető orchidea fajta? Hát a vanília! Egyszerű sárgás kis virágai vannak, amik csak egy napik élnek, és ez idő alatt kell beporzódnia. Ültetvényeken, ahol a telepítve vannak a vaníliaorchideák, kézi erővel végzik a virágok beporzását. Így szinte majdnem minden eredeti vaníliarúd, amit vásárolunk,egy-  egy gazda keze munkájának köszönhető. A sok növény és virág nézegetése közben kaptunk hasznos tanácsot, hogyan kell gondozni és nem „kinyírni” az orchideát (túl öntözés, ami gyökér rothadást okoz, vagy a nap égés) de tetszetős és érdekes volt a trópusi üvegházuk is. A látogatás végén átvettük az ajándékokat, amelyeket választottunk: díszcserepet – kaspót (eredeti orchideáknak) vagy készletet orchideák átültetéséhez (átültetési szett), mely tartalmaz: 3 liter ültető közeget, 3 műanyag cserepet, három fapálca támaszt és három csipeszt, vagy Prospektust (egy kis könyvecskét) – Tanácsok sikeres orchidea neveléshez. Ebben részletes tájékoztatást találunk arról, hogy hogyan kell otthon tovább foglakozni az ott vásárolt orchideákkal.

A sok csoda után egy pohár bor kóstolása után három fogásos ebéddel folytatódott a programunk. Dobronakon ebédelés közben filmvetést láthattunk, hogy a tulajdonosok hogyan telepítették szőlőjüket, közben építették a pincét. Aztán évek elteltével milyenné fejlődött a gazdaság. Tele gyomorral indultunk a Bakonaki – tóhoz, hogy utána nézzünk a legendának, hogy a forrás vizének gyógyereje van: aki megmossa vele a szemét és hisz a csoda erejében, élesebben fog látni. A hagyomány szerint a Vid kút vize gyógyítja a látási és hallási, valamint az emésztőszervi és idegrendszeri panaszokat, továbbá a különböző bőrbetegségeket.

A legenda szerint ugyanis valamikor nagyon régen egy vak férfi többször megmosta a vízzel a szemét, és állítólag visszanyerte a látását.  Az erdők ölelésében elterülő mesterséges tó és a környék kitűnő kirándulóhely. Kellemes sétát tettünk és néztük (kipróbálni az idő rövidsége miatt nem volt lehetőségünk) a megjelölt energetikai pontokat, amelyeket több, mint 15 éve jelöltek ki a bioenergetikusok és a természetgyógyászok.  Az elmúlt években több ezer turista érkezik a Bakonaki-tó és a Vid-kápolna környéken lévő 26 energetikai ponthoz. Abban a reményben érkeznek, hogy a földből sugárzó energia, rezgés kedvezően hat a közérzetükre, betegségükre, az egészség megőrzésére. A séta után jól eső fáradtsággal ültünk vissza az autóbuszba és indultunk Magyarszombatfára. A Szentgyörgyvölgyi patak mellett fekvő községben közel 700 éves fazekas hagyomány, amelyet az 1366-ból való első okleveles említés bizonyít. Az 1950-es évektől a 1998-ig a Kerámiaüzem volt a falu fő foglalkoztatója. Aztán a nagyüzemi termelés  helyett a kisvállalkozások, fazekas műhelyek jelentették a megélhetési forrást, és egyben idegenforgalmi vonzerőt. Tóth János fazekas mester szeretettel várt bennünket és mesélt a munkájáról. Nagy türelemmel teljesítette a gyerekek kérését, a korongolás a gyerek körében nagyon nagy tetszést váltott ki. Persze a felnőttek között is akadt, aki most látta ezt a munkafolyamatot élőben először. Itt is volt mit nézni a szemnek és semmit a kéznek, akárcsak az orchidea farmon. Közben a szomszédos cukrászdában módunk volt kávézni, megpihenni.

Záró programként kedves ismerősöm szőlészetébe is ellátogattunk, hogy megkóstoljuk a hegy levét. A gyönyörű környezet, a jó levegő és a hegy leve kellő hangulatot biztosított a haza fele úton történő danolászáshoz.

Ismét maradandó élményben volt részünk. Igazi csapatépítő program volt, ami nemzetközivé alakult. Kőszegpaty „új” lakói által. Ők, Ausztriából és Angliából érkeztek hozzánk és itt kívánnak letelepedni. Arcukat nézve és másnapi visszajelzésük alapján mondom, nagyon jól érezték ők is magukat kis közösségünkben. Sok fénykép készült, amelyet a későbbiekben is szívesen nézegetünk és emlékezünk, hogy milyen szuper nap is volt 2016. október 8-ka!

Kőszegpatyi lányok, asszonyok már hagyománynak megfelelően házi készítési süteménnyel készültek és a folyamatos” pálinka kóstoló” sem maradt el az út folyamán. J

Kívánom magunknak, hogy még sok ilyen közös programon, utazáson tudjunk részt venni. Biztatom azokat, akik az idén nem tartottak velünk, hogy következő alkalommal próbálják ki milyen hangulata van egy közös utazásnak.

Impresszum

Moderátor: Milos László István

Rendezvényfotók: a falu lakosai

Nevezetességek képei és légifotók:
Tamás Csaba

Adatvédelem

Minden jog fenntartva.
Az oldalon található képek és szöveges tartalom másolása, továbbközlése csak az oldal tulajdonosának engedélyével lehetséges.
Adatvédelmi nyilatkozat.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Bővebb információ az adatkezelési szabályzatban.